Wat te doen in Johannesburg? Local Feliciana Groothuis deelt haar favoriete plekken en gidst je door de miljoenenstad, waar ze al drie jaar woont.
Vier jaar geleden zette de Nederlandse voet aan wal om het hart van Zuid-Afrika te verkennen als potentieel huisadres. “Is Johannesburg gevaarlijk, vroeg ik me af. En kan ik überhaupt wel over straat lopen? Dan kom je erachter dat je eigenlijk zoveel vooroordelen hebt jegens zo’n stad.”
Inmiddels woont Feliciana al ruim drie jaar in ‘Jozi’ en is ze razend enthousiast. “Johannesburg is echt een superstad,” zegt ze. “Het is een beetje als Rotterdam: je krijgt het niet cadeau en je moet weten waar je moet zijn. Dan leer je de stad vanzelf waarderen.”
Weer & klimaat
Het weer en klimaat vindt Feliciana zo’n voordelig kenmerk van de metropool: “Je hebt hier zo’n 360 dagen per jaar zon. En omdat Jo’burg op zo’n 1700 meter hoogte ligt, koelt het ‘s morgens en ‘s avonds lekker af.”
Ook is Johannesburg heel groen en heeft de stad het grootste aangeplante bos: “Het is echt heel anders dan in andere steden. Ik reed met een Nederlandse vriendin over de snelweg. Ze keek naar buiten en vroeg of het centrum het park was, zo groen is het. Er zijn hier zoveel bomen. En het is hier zo uitgestrekt. Maar daarom is het wel moeilijk om te begrijpen waar je moet zijn.”
Wat te doen in Johannesburg?
Gelukkig helpt ze daar een handje bij. De dingen die je moet doen en waar je moet zijn, when in Jo’burg – volgens Feliciana:
Apartheid Museum
Ook Jo’burg was tijdens de Apartheid verdeeld op basis van huidskleur verdeeld in ‘witte’ en ‘niet-witte’ gebieden. “Om de omvang en impact van deze politiek te begrijpen, is het Apartheid Museum een absolute must,” vindt Feliciana. Zoals de resten van de Apartheid in heel Zuid-Afrika nog merkbaar zijn, geldt dat helaas evengoed voor Johannesburg.
> Apartheid Museum, Northern Park Way and Gold Reef Rd, Johannesburg, 2001, dagelijks geopend, www.apartheidmuseum.org/
Maboneng
Maboneng, ‘Braam’ en 44 on Stanley zijn toffe initiatieven in de ‘zwarte wijk’, die absoluut het bezoeken waard zijn: “Je hebt er twee straten en die zijn cool. Maar als je daar ‘s avonds bent, moet je niet zomaar wat gaan wandelen en echt op die twee straten blijven,” raadt Feliciana aan.
”Johannesburg is vijf of zes keer opnieuw gebouwd. De stad belandde met de Apartheid in de jaren ‘70 in zo’n economische dip, dat de vernieuwing stopte en het nog steeds zijn huidige aanblik kent. De laatste jaren proberen ze bepaalde delen van de stad te revitaliseren en met succes: Maboneng en de Neighbourgoodmarket in Braamfontein zijn voorbeelden van hippe plekken met restaurants en kunstateliers, waar je vroeger dus beter niet kon komen.”
> Maboneng Precinct, 276 Fox St, City and Suburban, Johannesburg, 2094, Zuid-Afrika, www.mabonengprecinct.com/ | Neighbourgoods Market Braamfontein, 73 Juta St, Johannesburg, 2000, Zuid-Afrika, iedere zaterdag, neighbourgoods-market.business.site/
Johannesburg centrum: 44 Stanley
De 44 Stanley is nog zo’n aanrader. Het district in het ‘zwarte’ gedeelte van het oude centrum is al wat langer gerevitaliseerd. “Je hebt er twee hofjes, waar alle etniciteiten bij elkaar komen. Het is er net als Katendrecht in Rotterdam: hip en happening, maar met bewoners die nog niet zijn aangepast aan de toeristische stroom.”
> 44 Stanley, 44 Stanley Ave, Braamfontein Werf, Johannesburg, 2092, www.44stanley.co.za
Ontdek kleurrijke graffiti met PAST Experiences
Hoewel een bezoek aan bovenstaande plekken leuk is, geeft het tevens een tamelijk eenzijdig beeld. “Je kunt hier als expat gemakkelijk in je bubbel zitten en er een heel Nederlands programma op nahouden,” vertelt Feliciana. “Daarom vind ik zelf een aantal tours heel leuk, waaronder de Graffiti Tour van PAST Experiences. Kunst reflecteert en laat goed zien wat er speelt in een samenleving. Deze tour zorgt ervoor dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt.”
Hillbrow: op naar de Ponte Tower
“Ook de Ponte City Experience met Dlala Nje is goed om te doen,” vervolgt ze. De Ponte Tower in Hillbrow was in de jaren ‘70 het toppunt van decadentie, maar raakte in de jaren ‘90 ernstig in verval – waarbij drugs, armoede, prostitutie en criminaliteit de boventoon voerden. De wolkenkrabber werd ook wel de ‘verticale achterbuurt’ genoemd. Inmiddels is daar echter geen sprake meer van en vertelt het iconische gebouw vooral een verhaal van veerkracht en hoop.
Feliciana schreef het boek Another boring day in South Africa over haar ervaringen als expat in Jo’burg. Shop hem hier:
Recente reacties