Ah, Marrakech, een van de vier koningssteden van Marokko (Fes, Meknes en Rabat zijn de andere drie). Voor wie naar Marokko reist een must visit, dus. Hoewel: niks must natuurlijk, alles mag vooral. Toch zou het maar zonde zijn Marrakech niet aan te doen. Genoeg prachtige bezienswaardigheden om je aan te vergapen, te fotograferen of om bij gefotografeerd te worden.
De favoriete en meest fotogenieke bezienswaardigheden in Marrakech, volgens Explore Africa:
Rooftopbars in Marrakech
Wie het hogerop zoekt, heeft alvast mooi uitzicht over de stad. Een rooftopbar is helemaal win-win, want terwijl je wegdroomt bij het uitzicht, stille getuige bent van de drukte beneden op straat, zit je op een zacht kussen en drink je Marokkaanse thee (heb je het trouwens niet zo op suiker, vraag dan of ze de suiker apart willen serveren). Hallo hemel. Marrakech telt plenty rooftopbars, dus je kunt je lol op. Een aanrader: Cafe Clock dat huist in een voormalige school, net buiten de medina. Op zondagmiddag zijn er sunset concerts, tel uit je winst.
> Cafe Clock, 224 Derb Chtouka, Kasbah, Marrakech Marokko
Die beeldschone botanische tuin in Marrakech
Jardin Majorelle, of Marjorelletuin, de botanische tuin die Franse kunstschilder Jacques Majorelle in 1924 bij z’n riante ‘villa Bou-Saf-Saf’ liet aanleggen vol exotische planten van over de hele wereld. Een paar jaar na dato, in 1931, mocht architect Paul Sinoir er een kobaltblauw atelier bij bouwen. Toen Majorelle begin jaren zestig overleed, raakte de tuin in verval. De reddende handen kwamen van ontwerper Yves Saint Laurent en zijn Pierre Bergé die Jardin Majorelle in 1980 kochten en flink opknapten. Jardin Majorelle is een openbare tuin; in het hoofdverblijf vind je het Berber Museum met traditionele kledij, sieraden en andere typerende items.
> Jardin Majorelle, Rue Yves St Laurent, Marrakech Marokko
Tip: bezoek ook Musée Yves Saint Laurent, op slechts honderd meter afstand van Jardin Majorelle. Hij staat in ons lijstje favoriete musea en kunstgaleries in Marrakech.
Djemaa el Fna in Marrakech
In de categorie Tips Marrakech: Djemaa el Fnaa, het bruisendste plein van Marrakech, hartje medina. Als de zon aftaait, stromen de muzikanten, percussionisten, verkopers, waarzeggers, verhalenvertellers, hennatatoeëerders en buikdansers toe. Een spektakel dat je, eenmaal in Marrakech, meegemaakt moet hebben. Dat kan ook vanaf de zijlijn: zoek een van de vele cafétjes op die het plein omlijnen, pak een stoel op het terras en voilà. Overdag is het markt op Djemaa el Fna. Handkarren tjokvol dadels, noten, gedroogde vijgen en authentieke Marrokaanse spullen die je niet nodig hebt, maar wel wilt. Vanaf het plein rol je zo de souks in.
> Djemaa el Fna, Marrakech Marokko
Calèche: ontdek Marrakech per paard en wagen
Zoveel leuker (en fotogenieker, mind you) dan een hop-on-hop-off bus: Marrakech ontdek je per smaragdgroen rijtuig. Calèche heet zo’n rijtuig ter plaatse, de Franse vertaling voor hetzelfde beestje. Er zijn verschillende hop-on plekken waar calèches je in rijen staan op de wachten. Djemaa el Fna, de Koutoubia-moskee en Jardin Majorelle zijn er alvast drie. Een calèche biedt plaats aan vier tot vijf personen. Voor je er een bestijgt is het aan te raden te onderhandelen over de prijs die voor de rit betaald moet worden. Prijzen variëren enorm en het ligt er maar net aan hoe goed je bent in onderhandelen en hoe graag de chauffeur je mee wil nemen. Neem het voor lief wanneer je een beetje te veel betaalt. De mensen die je van A naar B brengen moeten ervan leven.
Paleis van Bahia in Marrakech
Wie van mooie architectuur houdt kan in Marokko sowieso uitstekend z’n hart ophalen. Een van de vele architectonische hoogstandjes, een Marokkaans meesterwerk zo je wilt, is het paleis van Bahia: een paleis van acht hectare dat stamt uit de 19e eeuw en je inderdaad bezoeken kunt tijdens je stedentrip Marrakech. Acht hectare is inderdaad niet niks. Bahia telt honderdvijftig kamers die aan de binnenplaatsen en weelderige paleistuinen grenzen. Het is er prachtig met de metershoge plafonds, deuren en kozijnen van handgemaakt houtsnijwerk en bontgekleurde mozaïek. Ga er vroeg heen, dan mijd je de drukte en kun je het paleis in relatieve rust vastleggen op camera – zonder gezichtsvervuiling in de vorm van de massatoerist.
> Paleis van Bahia, Avenue Imam El Ghazali, Marrakech Marokko
Ben Youssef Medersa in Marrakech
Of Ben Joesoef Madrassa. Of Ben Youssef Madrasa. Welke spelling je ook prefereert: het is een oude koranschool die in de 14e eeuw werd beklonken door de Marokkaanse monarch Abu el Hassan en onderdak bood aan negenhonderd studenten met interesse in theologie en rechten. In 1960 kreeg het een nieuwe bestemming, die van museum. Eind jaren negentig werd Ben Youssef Medersa flink opgelapt. Sindsdien is het een geliefde bezienswaardigheid voor wie Marrakech aandoet. Begrijpelijk, want het is er adembenemend. Dat begint al bij de bronzen deuropening bij de ingang die is verfraaid met kunstige gravures van cederhout en mozaïek. Details zijn er voorts in overvloed. Een knap decor voor een uitgebreide fotosessie, dachten we zo. Ben je Ben beu? Om de hoek tref je de Ali Ben Youssef Moskee, de grootste moskee van Marrakech. Daarmee ben je ook wel even zoet.
> Ben Youssef Medersa, Rue Assouel, Marrakech Marokko
Op zoek naar een hotel of riad in Marrakech?
Bof jij even, we publiceerden laatst een lijst met de mooiste riads in Marrakech.
Recente reacties