Op vakantie naar Zuid-Afrika? Zuid-Afrika staat steevast in de top 5 mooiste landen ter wereld, maar het heeft ook nog eens het beste nationale park voor een safari waarbij je alle dieren uit The Lion King kan spotten, een lange kustlijn vol exotische stranden, golven waar surfers vanuit de hele wereld op af komen, kleurrijke steden en hemelse wijn. Lees hieronder meer over Zuid-Afrika en hoe je je het beste kan voorbereiden op een onvergetelijke reis in dit bijzondere land.
‘Republiek Suid-Afrika’ vormt de zuidelijkste punt van het continent Afrika. Het land grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland en staat bekend om haar indrukwekkende natuur.
Geografie
Zuid-Afrika is grotendeels bergachtig. Er zijn meren, watervallen, hoge bergen, een uitgestrekte wildernis en een schier eindeloze kust. De Afrikaanse olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn (‘Big Five’) kun je op safari van dichtbij bekijken en op het strand is het zelfs mogelijk om walvissen, dolfijnen en pinguïns te spotten. Zuid-Afrika heeft veel natuurreservaten en wildparken. In deze gebieden komen ongeveer 20.000 verschillende plantensoorten en veel wilde diersoorten voor. De lange kustlijn van Zuid-Afrika bestaat vooral uit witte zandstranden.
Hoofdstad
In tegenstelling tot de meeste landen heeft Zuid-Afrika niet één, maar drie hoofdsteden. Tussen de Britten en de Nederlanders ontstond in 1910 ruzie over wat de hoofdstad van Zuid-Afrika moest worden. Toen is besloten om in drie provincies een hoofdstad te kiezen die één deel van de trias politica (driemachtenleer) mocht uitvoeren. Pretoria kreeg de bestuurlijke macht, Kaapstad de wetgevende macht en Bloemfontein de rechterlijke macht.
Taal
De variatie aan talen, landschappen en mensen in Zuid-Afrika is enorm. Zuid-Afrika heeft elf officiële talen en staat daarmee in de top drie van landen met de meeste talen achter Bolivia en India. De elf talen zijn het Afrikaans, Engels, Zuid-Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe. Het Afrikaans en Engels zijn Germaanse talen, de andere negen behoren tot de Benue-Congotalen.
Bevolking
Deze grote diversiteit vertaalt zich ook naar de culturen van de bijna 56 miljoen inwoners. Zuid-Afrika staat bekend om de vele etnische groepen die er samenleven, van traditionele stammen op het Zuid-Afrikaanse platteland tot de kunstscene in het moderne Kaapstad. De religie in het land is overwegend christelijk.
Valuta
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). De prijzen in Zuid-Afrika liggen een stuk lager dan in Nederland, restaurants zijn zelfs de helft goedkoper. Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden wat tegen kan vallen. In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 10%. Reizigers mogen per persoon 5000 Rand het land mee in- of uitnemen (ongeveer 300 euro) en er wordt aangeraden dat ook te doen omdat je duurder uit bent als je pas na aankomst gaat pinnen in Johannesburg of Kaapstad. Via bijvoorbeeld GWK Travelex kun je eenvoudig voor de reis je euro’s wisselen.
Klimaat
Het noordwesten van Zuid-Afrika heeft voor het grootste deel een woestijnklimaat. Dit betekent dat het hier erg droog is en dat er nauwelijks planten groeien. In deze halfwoestijn is het in de zomer bijzonder heet en kunnen de nachten in de winter erg koud zijn. Dat is een enorm contrast met het noorden en oosten van het land, waar een subtropisch klimaat heerst. In dit groene deel van Zuid-Afrika is het over het algemeen warm en vochtig, met een flinke hoeveelheid (lichte) neerslag. In Kaapstad blijft de gemiddelde temperatuur het hele jaar ongeveer tussen de 15°C en 30°C. Regen kan hier het hele jaar door vallen, maar van mei tot september is het over het algemeen het natst in de Kaap. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van Europa. Dit maakt Zuid-Afrika een ideale winterzonbestemming. Rond Johannesburg en Pretoria is het tijdens onze winter warm en vochtig, met temperaturen van boven de 30 °C. In juni, juli en augustus is het koeler, hoewel de gemiddelde temperatuur zelfs in de koudste maanden tussen de 5°C en 17°C blijft.
Beste reistijd
April, mei, september en oktober zijn de beste maanden om naar het Noorden van Zuid-Afrika te reizen. Januari, februari, maart, oktober en november zijn de beste maanden om naar het Zuiden van Zuid-Afrika te reizen. Hiermee vermijd je de maanden met lage temperaturen en veel neerslag. Van april tot en met oktober (de wintermaanden) is het qua weer de beste tijd voor een safari in bijvoorbeeld het Krugerpark. Doordat de Zuid-Afrikaanse winters erg droog zijn concentreert het wild zich dan rondom drinkplaatsen. In de Zuid-Afrikaanse zomer begint het gras weer te groeien waardoor roofdieren zich goed kunnen verstoppen. Het is daardoor moeilijker om wilde dieren te spotten, maar zeker niet onmogelijk.
Bezienswaardigheden Zuid-Afrika
De overweldigende natuur is een van de grootste attracties van Zuid-Afrika. Misschien wel de meest iconische plek van Zuid-Afrika is het Nationaal Park Kruger, een droombestemming voor safarigangers. Leeuwen, buffels, luipaarden, neushoorns en Afrikaanse olifanten zijn te zien in het beschermde natuurgebied van 20.000 vierkante kilometer.
In de zeeën rond Zuid-Afrika kun je walvissen, pinguïns en dolfijnen spotten vanaf de poederzachte stranden, of natuurlijk terwijl je surft over de woeste golven van de Atlantische Oceaan. Rijd de Tuinroute – of Garden Route, zo je wilt – langs de schilderachtige kust. Stellenbosch is een van de oudste wijnregio’s van Afrika en naast een goed glas Zuid-Afrikaanse wijn kun je daar ook terecht voor heerlijke braai gerechten (Zuid-Afrikaanse barbecue).
Het hoogste punt van Zuid-Afrika is te vinden in de Drakensbergen, een bergketen op de grens met Lesotho. Dit gebied is een aaneenschakeling van fantastische uitzichten, zoals op de Sani-pas en in het noordelijke Royal Natal National Park. In de bovenlaag van zandsteen zijn grotten te vinden met duizenden jaren oude rotsschilderingen van het San-volk. Maar ook vanuit Kaapstad kun je ‘bergbeklimmen’. Met een kabelbaan ga je naar de top van de Tafelberg voor een adembenemende zonsondergang op een van de oudste bergen ter wereld.
Tijdsverschil
Tijdens de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later. Zuid-Afrika kent geen verschil in winter- en zomertijd.
Praktisch: visum en rijbewijs
Een visum wordt automatisch verstrekt bij aankomst in Zuid-Afrika, mits het verblijf korter is dan 90 dagen. Volwassenen hebben een paspoort nodig dat bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal 30 dagen geldig moet zijn (voor kinderen gelden aanvullende regels). Een Nederlands rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika, maar voor de huur van een auto of motor is vaak toch een internationaal rijbewijs nodig. In een ANWB-winkel kun je een internationaal rijbewijs kopen. In Zuid-Afrika rijden auto’s aan de linkerkant van de weg, net als in Engeland. Voor sommige wegen is een 4WD (four wheel drive) onmisbaar, dus het is verstandig om je route te checken voor je een auto huurt. Daarnaast moet je voldoende cash op zak hebben omdat sommige benzinepompen in Zuid-Afrika geen creditcard accepteren.
Gezondheid en vaccinaties
Ruim voor je reis naar Zuid-Afrika is het verstandig contact op te nemen met je huisarts of de GGD voor een vaccinatie consult. Aanbevolen wordt in ieder geval de DTP (Difterie, Tetanus en Polio) vaccinatie. Afhankelijk van gebied, seizoen en verblijfsduur kun je ook vaccinaties krijgen voor Hepatitis A (geelzucht), Hepatitis B, BMR (bof, mazelen, rode hond), tuberculose, rabiës, gele koorts, schistosomiasis en virussen die kunnen worden overgebracht door muggen zoals zika. In sommige gebieden komt ook periodiek malaria voor. De huisarts of GGD adviseert hoe je je daar het beste tegen kan beschermen.
Veiligheid en calamiteiten
Het leidingwater in Zuid-Afrika is veilig om te drinken, behalve in het Krugerpark, Swaziland en Lesotho. In de steden en aan de snelwegen is het eten over het algemeen veilig en daar vind je bijvoorbeeld ook bekende fastfood ketens. Buiten de steden en snelwegen kun je meestal alleen terecht in een lokale kroeg of shebeen en daar kan het eten minder hygiënisch bereid zijn dan westerlingen gewend zijn.
Lees ook: Is Johannesburg gevaarlijk?
Alarmnummers Zuid-Afrika
De landelijke alarmnummers zijn een beetje verwarrend. In Nederland geldt 112 voor alle hulpdiensten, maar in Afrika zijn 3 verschillende nationale telefoonnummers: 10111, 10177 en 112. Je belt 10111 als je met spoed de politie nodig hebt. Je belt 10177 als je met spoed een ambulance nodig hebt. De persoon aan de andere kant van de lijn kan ook de politie en brandweer inschakelen als dat nodig is. Deze twee telefoonnummers kun je zowel via een landlijn als via een mobiele telefoon bellen. Via een vaste lijn is het gratis, maar met een mobiele telefoon niet. Je hebt dus saldo nodig om het noodnummer te kunnen bereiken. Om ongelukken te voorkomen is nog een derde alarmnummer in het leven geroepen, dat is 112. Dit is een algemeen alarmnummer waarbij je wel eerst een automatische menu moet doorlopen. Je hebt dus wat meer geduld nodig voor het nummer 112 terwijl je die tijd misschien niet hebt in een noodsituatie. Sla daarom in ieder geval 10177 en 10111 op in je telefoon en zorg dat je voldoende saldo hebt om te kunnen bellen.
In Kaapstad is het snelste alarmnummer het lokale 107, maar dit nummer is alleen bereikbaar via een vaste lijn. Je bereikt daarmee direct ambulance, politie en brandweer. Verspreid over Zuid-Afrika zijn nog 20 van dit soort lokale alarmnummers. Als je zo’n nummer ziet op jouw verblijfslocatie heb je kans dat dat nummer alleen bereikbaar is via een landlijn.
Voor (andere) calamiteiten tijdens je reis kun je contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Pretoria, Zuid Afrika.
Recente reacties