Met een grote ruk komt de boot tot stilstand. Beet! We varen ongeveer dertig kilometer per uur, maar deze vis trekt zonder moeite de boot tot stilstand. Dat moet een grote zijn! Gids Nathan van Blue Reef Sports & Fishing Lodge probeert het dier binnen te hengelen. Helaas, hij komt los..
Een verse tonijn vangen voor het avondeten is het doel van vandaag, tijdens deze big game fishing excursie. De chefkok van de lodge serveert de meest lekkere gerechten met je eigen vangst. We zijn vanmiddag rond 13:00 uur met twee boten de Indische Oceaan op vertrokken vanuit Kizimkazi, Zanzibar. Onderweg komen we een traditionele vissersboot tegen. De boot is uit een stuk mangoboom gehakt en wordt aanstuurt door een groot zeil. Vol trots laat de visser een een wahoo van 1,5 meter zien, een grote vissoort die in tropisch water leeft. Dat belooft veel goeds!
Record: 90 kilo tonijn
Bij de bar van Blue Reef Fishing Lodge staan op een bord de records vermeld. De grootste vis die hier is gevangen is een enorme geelvintonijn van 90 kilo. “Drie mannen zijn ruim anderhalf uur bezig geweest om dat dier binnen te halen. Die waren helemaal kapot daarna,” vertelt Nathan.
De populatie van de geelvintonijn is hier nog in orde, aldus Nathan. Gelukkig wordt hier niet op grote schaal door commerciële bedrijven gevist. “Alleen de lokale bevolking gaat hier het water op, en die halen per boot maar honderd tot tweehonderd kilo vis uit het water. In vergelijking met commerciële vaart is dat niets.”
Het onderwaterleven in de zee bij Zanzibar is dus rijk en zit vol met flinke tonijn. Vijftien, twintig kilo per geelvin is geen uitzondering. “Zo’n dier verdubbelt elk jaar in gewicht,” legt onze gids uit. Om zo te groeien moeten ze flink jagen, een waar spektakel om te zien volgens Nathan. Ik ben benieuwd! Op hun beurt is de tonijn weer voer van bull shark haaien. “Die zie je tijdens het vissen ook regelmatig jagen tussen de scholen tonijn.”
Big game fishing
De omstandigheden op zee zijn vandaag perfect. Het is dertig graden en door het varen ontstaat een aangenaam briesje. Het is verder windstil, waardoor we wel rustig kunnen varen zonder al te hoge golven. We spotten al snel een eenzame jan- van-gent in de lucht. Zwevend aan de strakblauwe hemel speurt de vogel, net als wij, naar de tonijn. “De ogen van vogels hebben een speciaal soort lenzen, waardoor ze diep in het water kunnen kijken en moeiteloos scholen met vis kunnen spotten,” legt Nathan uit. Met een grote vaart duikt de vogel in het water en ziet een kans om een vis te vangen. Wij besluiten ook een eerste poging tot big game fishing te wagen en werpen voor het eerst een hengel uit in de Indische Oceaan.
Al snel is de vogel uit ons zicht verdwenen en speuren we verder naar een grote zwerm van vogels. “De dieren verraden vanuit de lucht de locatie waar de geelvintonijnen op jacht zijn.” In de verte zien we een zwerm van minstens vijftig vogels cirkelen. “Die kant op!” Roept onze gids naar de kapitein. “Als er veel vogels cirkelen boven een spot weet je dat er diep onder het oppervlakte van de zee flink gejaagd wordt. Scholen tonijn jagen in groepen van wel honderd stuks fanatiek achter klein aas aan. De tonijn drijft het aas naar de oppervlakte, waar de vogels een graantje mee pikken.”
Jan-van-genten
Vol gas varen we richting we de groep jan-van-genten. Met de skyline van Dar es Salaam in de verte zien we tientallen vogels het water induiken. We hebben de tonijn gevonden! Aan de wat kleinere plonsen ziet Nathan dat we te maken hebben met Bonita (een kleine tonijnsoort, redactie). We werpen een aantal keer, maar de vis is razendsnel weer vertrokken.
We varen verder tussen minstens vijf grote zwermen vogels die in het water wachten op hun diner. “Hier ergens gaat het gebeuren. Dat kan niet anders, die vogels voelen dat haarfijn aan.” Ineens vliegt de eerste groep zeevogels in een razend tempo weg. Ze lijken precies te weten waar ze moeten zijn.
En inderdaad, de gevleugelde verkenners leiden ons naar de juiste plek. Ze duiken massaal in het water, en overal om ons heen zien we plonzen. Maar dit keer veel meer opspattend water. Geelvintonijnen van zo’n 50 centimeter springen uit het water, gevolgd door grote splashes: een magisch spektakel. Game time! We varen met de boot om de school heen, zodat ze onze kant op zwemmen. We werpen een hengel met een plopper midden in de school vissen. Door rukken aan de lijn te geven, creëer je zelf plonsen in het water waarmee je de aandacht trekt van de tonijn. Na een paar worpen zijn ze al weer vertrokken. Deze dieren zijn zo razendsnel! Ze jagen met een snelheid van tachtig kilometer per uur, niet gek dus dat ze binnen een fractie van een paar seconden weer weg zijn.
Dolfijnen
Na een aantal van dit soort mislukte jachtpogingen ligt de boot perfect; zowat midden in het jachtgebied! We zien misschien wel honderd tonijnen dichtbij uit het water springen. “Kijk! Er jaagt ook een goudmakreel mee.” We zien de groenblauwe schubben glinsteren in het water. Al snel heeft Nathan beet met de plopper en trekt een wahoo met messcherpe tanden uit het water. De vis is meer dan een meter lang en 7,5 kilo zwaar. Geen record, maar voor een eerste keer vissen in de tropen ben ik onder de indruk.
Als we terugvaren komen we de andere groep van het resort tegen. Ook zij hebben beet: een geelvintonijn van vijf kilo. En ze kregen een extra cadeau: onderweg zijn ze vergezeld door een groep dolfijnen. Wat een waanzinnig mooie ervaring om hier een paar uur op zee rond te dobberen!
Ook big game vissen op Zanzibar? De mannen van Blue Reef Sport & Fishing Lodge begeleiden je graag. Je zit met maximaal 2 personen op een boot. Kosten: $220,- voor 5 uur, $300,- voor 8 uur. Lees meer informatie via de website van Blue Reef.
Recente reacties