Ben je op een roadtrip door het zuiden van Namibië, dan passeer je vroeg of laat de stad Keetmanshoop. Deze van origine Duitse stad is vernoemd naar Johann Keetman en vormt een ideale uitvalsbasis voor reizigers onderweg naar Lüdertiz, Windhoek of de grens met Zuid-Afrika. Naast dat de stad een handige stop-over is, zijn er in en rondom Keetmanshoop vele unieke bezienswaardigheden.
Quiver Tree Forest
Tien kilometer buiten de stad bevindt zich het kokerboomwoud, ofwel Quiver Tree Forest. De woestijn boom Aloe dichotoma leeft normaal gesproken op zichzelf, afgezonderd van andere bomen en planten. Net buiten Keetmanshoop is echter een bos ontstaan met meer dan tweehonderdvijftig kokerbomen bij elkaar. Het woud is een lust voor het oog. De bomen hebben de aparte takken en bladeren die op wortels lijken. Ze worden daarom ook wel de upside down tree genoemd. Sommige bomen in het bos zijn al meer dan tweehonderd jaar oud.
De Kokerboom werd vroeger door stammen gebruikt om wapens te maken. De takken van de kokerboom zijn hol van binnen, waardoor je er gemakkelijk een blaaspijp van fabriceert. Volgens de legendes groeien er onder de kokerbomen diamanten. Wie de boom uitgraaft, wordt overladen met diamanten. Niemand doet dit echter, omdat de bomen volgens diezelfde legende geluk brengt als je er goed voor zorgt.
Tekst gaat verder onder de foto.
Giants Playground
Om de hoek van Quiver Tree Forest is Giants Playground. Hier zijn grote rotsblokken op een bizarre manier op elkaar gestapeld. Deze rotsen, die zo uit een blokkendoos lijken te komen, zien er uit alsof een reus ermee heeft gespeelt. Dat is natuurlijk een prachtig verhaal, maar het echte verhaal is ook ruig. Deze rotsen zijn van origine magma dat hier terecht is gekomen en gestold. Over duizenden jaren heeft erosie dit omhoog gestuwde magma gescheurd en gevormd tot de bijzondere blokken van Giants Playground. Door de playground loopt een wandelpad, die je tussen de rotsblokken loodst. Houd onderweg vooral een oogje in het zeil voor de hagedissen, die ertussen wonen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Brukkaros Mountain
Hebben we het over magma? Dan moet er ergens ook een vulkaan staan. Inderdaad, aan de noordzijde van Keetmanshoop, op ongeveer een uur rijden, staat de uitgedoofde vulkaan Brukkaros Mountain. De enorme krater, van meer dan 650 meter hoog, is op Google Maps of vanuit het vliegtuig al te zien. De vulkaan is al honderden jaren inactief, sinds het magma en grondwater met elkaar in contact kwamen. De explosies die hieruit volgend, creëerden de imposante krater en doofden de vulkaan.
De Brukkaros is tot aan de voet te bereiken met iedere auto. Als je een 4×4 hebt, kun je eventueel omhoog rijden. De hike van een half uur naar de rand van de krater is de moeite waard. Neem vooral extra water mee, omdat er bij de vulkaan geen voorzieningen zijn. Eenmaal bovenop de vulkaan wordt je getrakteerd op het weergaloze uitzicht vanaf én in de krater. Geen magmastromen en explosies, maar een kalm, rotsachtig landschap waarvandaan je de omliggende vlaktes overziet. Tijdens de wandeling kom je witte kristallen op de grond tegen en glinsteren de rotsen om je heen in het zonlicht.
Tekst gaat verder onder de foto.
Fish River Canyon
Ten zuiden van Keetmanshoop bevindt zich het kleine broertje van The Grand Canyon: Fish River Canyon. Deze kloof, de tweede grootste van de wereld, wordt in tegenstelling tot zijn Amerikaanse tegenhanger nog lang niet overspoeld met toeristen. De kloof heeft een lengte van 160 kilometer en is op sommige punten zelfs 550 meter diep. Onderin de canyon kronkelt een rivier tussen het oranje rotsachtige landschap door. De hele canyon hiken is een flinke onderneming, die zelfs met een gids ruim vijf dagen in beslag neemt.
Vanuit Keetmanshoop is het gemakkelijk een tour te organiseren naar de canyon voor meerdere dagen. Maar als je slechts kort de tijd heb, kun je ook naar de noordkant van de canyon rijden. Bij Ai-Ais zijn meerdere uitzichtpunten gemaakt. In de buurt van deze uitzichtpunten, zijn ook natuurlijke warmwaterbronnen om je in onder te dompelen. Al zoek je, na zo’n dag in de zon, misschien eerder verkoeling.
Recente reacties