Het is net alsof je in een scène van The Grand Budapest Hotel loopt. Een knalblauw zwembad, met felrode stoelen ernaast, gezeteld tegen een egaal witte muur, terwijl om de hoek een klassieke grammofoonspeler staat. Dit gebouw bestaat al bijna vijfhonderd jaar en is recentelijk gerestaureerd met dezelfde materialen van al die jaren terug. Stap in het verleden van Tanzania bij Dhow Palace Hotel.
Idyllisch hotel in Zanzibar
Het idyllische hotel bevindt zich in Stone Town, aan de westkust van het eiland Zanzibar. Zijn naam heeft Dhow Palace te danken aan zijn locatie dichtbij de zee, die vroeger door de iconische Afrikaanse dhow-boten werd bevaren. Hoewel het gebouw over de jaren vaak van eigenaar is veranderd, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Hoe kan dat?
Bijna vijfhonderd jaar oud
Sheikh Mushin bin Mujiba bouwt en bezit het pand in 1559. Het ‘paleis’ blijft ruim drie eeuwen binnen deze familie, waarna het in 1899 wisselt van eigenaar: de Barwani-clan van de Somalische kust krijgt het in handen. Leider van de groepering, Mushi Ali Barwani, verhuurt het gebouw tot en met 1927 als huisvesting en kantoren, waarna het weer in handen komt van een Sheik: Masoud bin Mohammed Riyami. Ook hij verhuurt het pand tot en met de laatste huurder in 1964, waarna de overheid het pand overneemt. Het gebouw verpietert door slecht onderhoud en weinig bewoners. Totdat het voor dat laatste keer van handen wisselt in 1987: ditmaal wordt familie Muzammil de eigenaar
Ruim zes jaar werkt Muzammil aan de restauratie van Dhow Palace. Een extra verdieping wordt op het pand gebouwd, maar de meeste tijd zit hem in de details van de verbouwing. De Muzzamil’s staan er namelijk op dat alles gerestaureerd wordt met de originele materialen, die vijfhonderd jaar geleden zijn gebruikt bij de bouw van het pand. Slechts een handjevol mensen over de wereld heeft nog de expertise om dat te doen. Maar zes jaar later, in 1993 opent het hotel zijn deuren in de nieuwe, oude glorie.
Dertig kamers en een gele dak hammam
Vandaag de dag heeft Dhow Palace dertig kamers met houten balkons rondom de rood/witte binnenplaats. Op die binnenplaats bevindt zich het knalblauwe zwembad, waar een klassieke sfeer hangt. Op de veranda vind je een grammofoonspeler, een rustieke piano, een modelschip en een metershoge gouden spiegel omringd met tropische planten. Neem je de gietijzeren wenteltrap naar het dak, dan ontdek je een geel/blauwe kleursensatie in de vorm van een prachtige open dak hammam. Werp je vervolgens je blik in de verte dan zie en ruik je de zilte zee vol met zijn schepen. Dwaalt je blik dan weer naar beneden, dan zie je de tweede verborgen binnenplaats van het hotel. Met een vijfhoekig oranje fonteintje en drie tafels eromheen de perfecte plek om te genieten van de rust.
Ontdek ook het verhaal van de Flipflopi, een dhow gemaakt van gerecyclet plastic.
Recente reacties