Normaal gesproken is het wel zo netjes om je troep op te ruimen. Maar bij de Atlas Film Studios in Marokko zijn we blij dat Hollywood dat niet gedaan heeft. Van verlaten benzinestations tot Egyptische tempels: ruim vijftig jaar aan filmsets zijn achtergebleven in en rondom dit studiocomplex aan de voet van de Noord-Afrikaanse bergketen. Atlas Studios is een warm bad van filmmagie.
Atlas Film Studios: thuis van Gladiator, Star Wars en Aladdin
Op ongeveer drie uur rijden van Marrakech bevindt zich de Atlas Film Studios. Het is gelegen in het plaatsje Ouarzazate, dat de geuzennaam Quallywood draagt. Maar liefst tweehonderd films en series zijn hier neergestreken voor opnames. Onder meer films als Gladiator, Star Wars, Aladdin, en delen van Game of Thrones zijn bij de studio opgenomen. De sets en rekwisieten zijn achtergelaten om te bewonderen. Wanneer er niet actief wordt gefilmd bij de studio zijn er dagelijks tours over het terrein voor vijftig dirham per persoon (ongeveer vijf euro).
Ontdek de filmset van Asterix en Obelix
Het terrein van de studio is beladen met honderden film rekwisieten. Straaljagers, legervoertuigen, eeuwenoude katapulten, schepen en luxe sportauto’s: ze lijken allemaal levensecht. Hiernaast staan grootse filmsets, van oude Arabische steden, forten, en het verlaten benzinestation uit The Hills have Eyes. De sets staan veelal dicht op elkaar. Zo sta je het ene moment voor een muur vol Egyptische hiërogliefen uit Asterix en Obelix: Mission Cleopatra en loop je in het volgende door een poort in diezelfde muur naar de Jeruzalem-set uit The Passion of the Christ.
Bekend van Lawrence of Arabia
De eerste film die bij de Marokkaanse studio werd geschoten is niet één van de minste. Regisseur David Lean filmde hier delen van zijn historische epos Lawrence of Arabia (1962). Het is ruim twintig jaar later wanneer op het terrein echt actie ondernomen wordt. Ondernemer Mohamed Belghmi richt in 1983 officieel Atlas Film Studios op voor de productie van de film The Jewel of the Nile. Sindsdien is Hollywood vaste klant in de Marokkaanse woestijn. Niet alleen vanwege het adembenemende woestijnlandschap, maar ook omdat de productiekosten relatief lager liggen dan in de Verenigde Staten.
Dit komt bijvoorbeeld terug in één van de grootste sets die nog volledig staat; maar weinig met Marokko te maken heeft. Het Tibetaanse huis uit de Martin Scorsese film Kundun, een film over het leven van de dalai lama, staat er nog. Voor dit grote, witte huis met twee verdiepingen en aan weerszijden van de ingang een standbeeld van een leeuw, waan je je in Tibet. Het dak is in typisch Tibetaanse rood geschilderd en tegenover het huis staat een Boeddhistisch monument. Aan de binnenkant lijkt het gebouw sprekend op een oosters klooster met grote en kleine Boeddhabeelden – waar de camera rails nog voor ligt – en vele boeken in de rood, geel en blauw gekleurde kasten.
Aït-Ben-Haddou
Zeg je Atlas Studios, dan zeg je Aït-Ben-Haddou. Deze voormalige vestingstad is in de afgelopen eeuw onbewoond achtergelaten door de inwoners die naar de andere kant van de rivier migreerden. Het oude fort, gevuld met schitterende kasba’s die tegen een heuvel opgebouwd zijn, bleef achter. De stad is, op slechts een kwartier rijden van Ouarzazate, de perfecte locatie voor Hollywood; wanneer er een oude Arabische stad nodig is.
In de serie Game of Thrones fungeert de Aït-Ben-Haddou als Yunkai, die belegerd wordt door hoofdpersonage Daenerys Targaryen. In de verfilming van Prince of Persia springt acteur Jake Gyllenhaal over de daken van Aït-Ben-Haddou. En in Gladiator strijdt Russel Crowe zijn eerste arena-gevecht in deze stad. Los van de rijke filmgeschiedenis, die deze voormalige vesting op zijn naam heeft staan, is het sowieso een unieke stad om te bezoeken. Het is geen neppe set, maar een echte stad uit de zeventiende eeuw die nog grotendeels intact is.
Bezoekje vanuit Marakech
Atlas Film Studios en Ait-Ben-Haddou liggen op ongeveer drie uur rijden van Marrakech en zijn het beste gecombineerd te bezoeken. Dit kan met een dagtrip, al is zes uur reistijd op één dag misschien wat veel. Het kan ook met een tweedaagse trip met overnachting vanuit Marrakech. Wil je niet terug naar Marrakech? Dan is Ouarzazate ook een perfecte uitvalsbasis om de Sahara in te trekken.
Zoek je nog een slaapplek in Marrakech? Waarom boek je in plaats van een hotel geen riad? Check hier de mooiste riads in Marrakech.
Recente reacties