Op Mt. Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, komen jaarlijks vele bergbeklimmers af die zich een weg naar de top banen. Van al deze klimmers lukt het slechts de helft. Om ervoor te zorgen dat jij die Tanzaniaanse top wél haalt, een checklist: hier is alles wat je moet weten om de Kilimanjaro te beklimmen én te overwinnen.
Mt. Kilimanjaro: hoogte en voorbereiding
Met 5895 meter is Mt. Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Het is ‘s werelds hoogste, vrijstaande berg én het is een van de grootste vulkanen ter wereld. Geen wonder dat de summit zo’n aantrekkelijke bestemming is. Maar welke voorbereidingen tref je om de berg op te gaan? En: kun je de Kilimanjaro ook ongetraind beklimmen? Wij probeerden het uit.
Hoeveel kost het om de Kilimanjaro te beklimmen?
Gemiddelde kosten
Mt. Kilimanjaro beklimmen is helaas niet goedkoop. De kosten voor een tocht naar de top variëren van tweeduizend tot vijfendertighonderd euro. Deze prijzen verschillen van aanbieder tot aanbieder, maar niet in extremen. Hoe langer de route is die je neemt, hoe meer die kost. De prijs is bovendien afhankelijk van de grootte van je klimgroep. Met meer mensen klimmen, kost minder. De grootste kostenpost zijn de park fees, die ongeveer tweehonderd euro per dag bedragen. Deze fees gaan naar natuurbehoud, kampeeronderhoud en eventuele reddingsoperaties. Daarnaast gaat een groot deel van het geld naar de gidsen en dragers, die je klimgezelschap omhoog helpen. De Kilimanjaro beklimmen zonder gids is niet toegestaan.
Goedkoop klimmen: kan dat?
Vind je €2000,- teveel? Het is mogelijk om de Kilimanjaro te beklimmen met een kleiner budget. De beste prijzen vind je op locatie in de Tanzaniaanse stad Arusha. Om binnen het budget te blijven, wil je één van de kortere routes boeken; zoals de Marangu- of Umbwe-route. Controleer van tevoren altijd of de operator een TALA-klimlicentie heeft. Ook kan het geen kwaad om op TripAdvisor de recente beoordelingen te controleren. Op deze manier is het mogelijk om een tocht te boeken onder de tweeduizend euro. Houd er wel rekening mee, dat deze prijs uiteindelijk nog omhoog gaat; omdat het goed gebruik is de gidsen en de poorters achteraf een fooi te geven.
Lengte en moeilijkheid van de klim
De lengte van je klim is afhankelijk van welke route je neemt. Kortere routes zoals de Marangu- of Umbwe-route duren vijf á zes dagen, waar andere wegen zoals de Lemosho-route ongeveer zeven tot acht dagen duren. De langste klim, The Northern Circuit, heeft een klimtijd van negen dagen. Los van de dagen die je aan het klimmen bent, zul je ook een dag ervoor en erna moeten uittrekken voor voorbereidingen en het bijkomen achteraf. Hoe lang je wilt klimmen, kun je het best afwegen tegen wat je zien wilt en hoe ervaren je bent.
Net als de duur is de moeilijkheid van de klim afhankelijk van de route. Je hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn om de Kilimanjaro te beklimmen. De grootste uitdaging komt voor uit de hoogteziekte die kan optreden. Kortere routes geven je lichaam minder tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de nieuwe hoogte. Daarnaast zijn sommige routes steiler of moeilijker begaanbaar dan andere.
Kilimanjaro Routes
In totaal zijn er zeven routes die naar de top leiden. Dit zijn: Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai, Umbwe en The Northern Circuit. We behandelen de populairste in detail.
Machame Route
De Machame Route neemt ongeveer een week in beslag en duurt zes á zeven dagen. Het slagingspercentage is vrij hoog. Vijfentachtig procent van de mensen die aan de Machame begint, haalt daadwerkelijk de top. De route, die vijfenzestig kilometer beslaat, is iets steiler en uitdagender dan de anderen. Het acclimatisatieprofiel is daarentegen erg gemakkelijk en de route heeft misschien wel de mooiste uitzichten van allemaal. De Machame Route is één van de meest populaire wegen omhoog: in het hoogseizoen kun je onderweg wat drukte verwachten.
Lemosho Route
De Lemosho Route heeft veel weg van de Machame-route. Beide routes delen zelfs dezelfde weg in het laatste deel naar de top. Het verschil is dat de Lemosho-route aan de westkant van mt. Kilimanjaro begint, waardoor je start in een regenwoud. Hier kun je meer dieren spotten in de eerste dagen van de klim. Deze route duurt zeven tot acht dagen en strekt zich uit over 58 kilometer. De moeilijkheid is vergelijkbaar met de Machame-route, net als het slagingspercentage dat ook op vijfentachtig procent staat.
Marungu Route
De Marangu Route lijkt de makkelijkste van alle routes. Het is de enige route waarbij je in opgezette hutten slaapt in plaats van tentjes. Ook is hij te voltooien in vijf á zes dagen. Het slagingspercentage van vijfenzestig procent bewijst echter dat de weg verraderlijk is. Dit komt met name door de snelle stijging in hoogte van dag op dag. Dit geeft je lichaam minder tijd om te acclimatiseren, waardoor hoogteziekte sneller optreedt. Een ander nadeel van de Marangu-route is dat je dezelfde weg omhoog gaat als je naar beneden neemt. Dit betekent dat je geen nieuwe uitzichten ziet, nadat je de top bereikt. Als je krap zit qua tijd tijdens je reis naar Tanzania is de Marangu-route de moeite waard.
De beste klimtours
Op het gebied van ervaring is één van de beste klimbedrijven Climbing Kilimanjaro (ook goed te onthouden). Ze hebben decennia ervaring en een uitstekende klantenservice. Als je wilt, haalt of brengt het bedrijf je zelfs van of naar het vliegveld. Wat het klimmen betreft prijst het bedrijf zich met hun gidsen die je bij iedere stap omhoog zullen helpen. Qua de kosten van de klimpakketten komen die overeen met de gemiddelde prijzen van andere bedrijven.
Het klimbedrijf met de hoogste succesgarantie is Thomson Safaris. Achtennegentig procent van hun klimmers bereiken de top. Veiligheid is de belangrijkste pijler van deze klimoperator met medisch opgeleide en gediplomeerde klimgidsen. Dit komt wel terug in de pakketprijzen die iets boven het gemiddelde liggen. Maar nogmaals, het slagingspercentage is hier het allerhoogst.
Dan is er het familie gerunde klimbedrijf Team Kilimanjaro. Zij toeren al twintig jaar de berg op en af met meer dan tienduizend succesvolle klimmers. De gidsen bestaan uit teams die veel samen klimmen en goed op elkaar zijn ingespeeld. Ze plannen hun routes gebaseerd op jouw klimniveau en ervaring variërend tussen advanced, lite en superlite. De prijzen zijn gemiddeld en afhankelijk van je klimniveau.
Kilimanjaro’s klimseizoenen: wat is de beste tijd?
De Kilimanjaro is het hele jaar door te beklimmen. Wel zijn er betere klimseizoenen. De beste tijd om de berg te bedwingen is van januari tot maart of van juni tot oktober. De eerste periode is frisser en er zal mogelijk sneeuw rond de top zijn. Van juni tot oktober is het warmer, maar zijn er ook meer toeristen op de berg. In de overige maanden is het nog steeds mogelijk om de berg te beklimmen. De kans op een nat pak is in die maanden wel groter.
Paklijst Kilimanjaro: wat moet je allemaal meenemen?
Wat moet je allemaal wel en niet meenemen bij je klim? Bekijk hier onze handige paklijst voor jouw Kilimanjaro-expeditie.
Kun je de Kilimanjaro ongetraind beklimmen?
De meeste mensen gaan die berg niet op zonder enige voorbereiding. Maar: wat als je de kans krijgt om de Kili te beklimmen en je hebt niet getraind? Kun je de top dan halen? Explore Africa probeerde het uit: lees hoe we ongetraind de Kilimanjaro op gingen.
Climb Charity Kilimanjaro
Als laatste is er ook een Charity Climb voor de Kilimanjaro. Hier kun je je weg omhoog laten sponsoren voor een goed doel. Het Britse bedrijf Climb Kilimanjaro for Charity organiseert dit. Hoe langer of moeilijker je route is, hoe meer je ophaalt. De opbrengst gaat naar The Nasio Trust die kinderen in Kenia helpt die in armoede leven. Het geld gaat naar het verbeteren van hun omstandigheden en het geven van onderwijs. Op deze manier kun je jouw avontuur mixen met iets goeds doen voor een ander.
Wil je weten waarom nu misschien wel het beste moment is om de Kilimanjaro op te gaan? Check dan ons verhaal over de smeltende ijskap van mt Kilimanjaro.
Recente reacties